Gerekli Malzemeler:
Hamuru için Gerekenler:
1 su bardağı beyaz un,
bir çay kaşığı tuz.
100 gram tereyağı,
5 adet yumurta,
Sos Malzemeleri:
200 gram çikolata,
50 gram katı margarin.
Kreması için Gerekenler:
Yarım litre süt (2,5 su bardağı) ,
1 kahve fincanı kakao ve un,
Yarım su bardağı şeker,
1 adet limon.
50 gram tereyağı,
Çikolatalı kremanın Hazırlanışı:
Önceden rendelenmiş olan 200 gram çikolata, benmari usulüyle ateşte iyice eritilir, eğer gerekirse 1 çorba kaşığı su koyulabilir (aşırı derecede cıvık duruma gelmemesine dikkat etmelisniz). Çikolata ateşten alınır ve bir süre soğuması için bekletilir. Sertleşmesini engellemek için buzdolabına koyarsanız daha iyi olur. Çikolata soğuduktan sonra, kap buzun ortasına oturtulur. Erimiş çikolataya 500 gr çok soğuk krema koyulur. Çırpma teliyle kabarıncaya dek hızlıca çırpılmalıdır, 1 kahve fincanı pudra şekeri elenerek koyulur. Hazır hale getirilen bu krema aşağıda anlatıldığı şekilde, hamurun içine koyulur.
Hamurun Hazırlanışı:
Tepsi iyice yağlanıp unlanarak fırına hazır hale getirilir. Bir orta boy tencereye 2,5 bardak su, tereyağı ve 1 çay kaşığı tuz ilave edilip ateşe koyulur. Su kaynadıktan sonra, ateşten alınır. Unun hepsi tencereye dökülür ve tahta kaşıkla hızlı bir biçimde karıştırılır. Tencere yeniden ateşe koyulur ve karışım pütürsüz bir hamur biçimine gelene dek hızlı bir biçimde karıştırılır. Hamur kıvamını alınca ateşten alınır ve soğuması için beklenir. Soğuduktan sonra yumurtalar da tek tek hamura koyularak yedirilir ve hamur yarım saat boyunca dinlendirilir. Dinlenen hamur, sıkma torbasına (veya geniş ağızlı pasta enjektörüne) elle bastırılarak torbanın üst kısmından yağlanmış tepsiye küçük yuvarlaklar şeklinde sıkılır. Hamurun hepsi sıkılınca, tepsi 190 derecede ısıtılmış fırına verilir ve börekler yirmi dakika boyunca pişirilir. Hamurlar güzelce kızardıktan sonra fırından alınır, tepsiden çıkarılarak soğuması için bekletilir. Hamura istediğiniz biçimleri (oval, çubuk) verebilirsiniz. Hamurlar pişme esnasında, kabarıp ilk şekillerini kaybedecekleri için tepsiye geniş aralıklarla koymak gerekir. Bu şekilde birbirine yapışmaları engellenir. Hamuru fırına verdikten sonra, zamanından önce fırının kapağı açılmamalıdır, eğer açarsanız hamur gevşer ve sonuç olarak kabarmaz. Hamurların üstü iyice sertleşip kızarınca fırından alınız. Bu hamurların en önemli özelliği, ortasının kremayla doldurulacak şekilde boş olmasıdır. Ortasındaki bu boşluk, fırında pişerken oluşur.
Kremanın Tarifi:
Süt ile bir parça limon kabuğu tencerede birlikte kaynatılır. Diğer bir tencerede tereyağı iyice eritilir. Ateşteki tencereye azar azar un koyularak tahta kaşıkla iyice karıştırılıp un yağa iyice yedirilir ve ateşten alınır. Sütle eritilmiş olan kakao ve şeker azar azar yağlı una katılarak karıştırmaya devam edilir. Kaynayan süt, içindeki limon kabuğu alındıktan sonra karışıma katılır ve karıştırmaya devam edilerek krema ateşin üzerine konur. Krema 5 dakika kadar karıştırılarak kaynatılır, sonra ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Kakaolu krema soğuduktan sonra, pasta enjektörüne boşaltılır. Masanın üzerinde soğumaya bırakılan hamurların her birine yan tarafından birer delik açılır ve krema enjektörle deliklerden hamurların içine doldurulur. Hamurların içi kremayla olduğu gibi, krem şantiyle de doldurulabilir. Krem şantinin yapılışı: 1/2 kg çok taze kremanın üzerine pudraşeker dökülür, tahta kaşıkla dövülerek köpürtülür. Yalnız kremanın yağ haline gelmemesine dikkat edilmelidir. Hamurlara krem şanti doldurulacaksa, krem şantinin erimemesi için servis yapılmadan kısa süre önce, hamurlara doldurulmalıdır. Hamurların içini doldurmak için yumurtalı krema da kullanılabilir. Yumurtalı kremanın yapılışı: 1,5 tabaka jelatin soğuk suda ıslatılır. Porselen bir kapta 4 yumurtanın sarısı, 4 çorba kaşığı tozşekerle karıştırılır, kabarıp köpük haline gelinceye kadar iyice çırpılır. Porselen kap, içinde su kaynamakta olan bir tencerenin üzerine oturtulur (benmari usulü), krema kabarıncaya kadar karıştırılır ve kıvama gelince ateşten alınır. Soğuk suda ıslatılmış jelatin tabakası sudan çıkarılır, elle iyice sıkılır, küçük parçalara bölünerek kremanın içine atılır. Çırpma teliyle hızlı bir şekilde çırpılarak krema hamurların içine doldurulmaya hazır duruma getirilir. Hamurların içine çikolatalı krema da konulabilir.
Sosun Tarifi:
Çikolata rendelendikten sonra porselen veya cam bir kaba koyulur. Benmari usulü ile ateşte eritilir. Çikolata eridikten sonra parlak olması için 50 gram margarin eklenir. Margarin eridikten sonra, ateşten alınır. Erimiş çikolata, içi kremayla doldurulmuş hamurların üzerine sıcak bir biçimde dökülür. Hamurlar iyice çikolatayı emdikten sonra, soğuk olarak servis yapılır.
2 yorum:
evet güzel bir tatlı..
evet bende çok beğeniyorum
Yorum Gönder